Inleiding
Met dit jaarverslag 2024 legt het bestuur verantwoording af over de wijze waarop het invulling heeft gegeven aan de uitvoering van haar taken. Het jaar 2024 heeft zich voor een groot deel gekenmerkt door een omvangrijke bestuurswisseling. Er zijn in 2024 vier nieuwe bestuursleden aangetreden. Voor de eerste maanden is veel tijd besteed aan het onderling kennismaken, verbinding maken met externe relaties, inventariseren en prioriteren van lopende en nieuwe zaken. Deze ontwikkelingen hebben extra dynamiek en energie binnen het bestuur gebracht. Het is fijn te kunnen constateren dat we dit met z’n allen, goed gemotiveerd en met veel elan en plezier hebben kunnen doen.
Communicatie bestuur-leden
Het doel van Plaatselijk Belang is om de belangen van het dorp zowel in sociaal als materieel opzicht te bevorderen. Om dit te kunnen doen is de betrokkenheid en medewerking van de bewoners en in het bijzonder de leden van Plaatselijk Belang van groot belang. We zullen het samen moeten doen! Als bestuur horen we graag wat er leeft en welke ideeën er zijn en anderzijds is het voor de leden (en bewoners) belangrijk dat zij goed op de hoogte zijn van de activiteiten van het bestuur. We hebben geconstateerd dat de communicatie beter kan en het aanpakken hiervan heeft in 2024 veel aandacht gehad. Daartoe hebben we de volgende activiteiten opgepakt:
- Verbeteren en goed up-to-date houden van de website;
- Actief communiceren via social-media, zoals facebook;
- Meer gebruik maken van artikelen in Frisokrant en Bolswarder Nieuws;
- 2 keer per jaar een nieuwbrief uitgeven;
- Instellen van een inloopuurtje voorafgaand aan de bestuursvergadering.
Nieuwsbrief
In november 2024 hebben we voor het eerst een nieuwsbrief (nieuwe stijl) uitgegeven. We hebben er als bestuur voor gekozen om zowel qua lay-out als inhoudelijk, een kwalitatief goed verzorgde nieuwsbrief te maken. We mogen stellen dat we, gezien de vele positieve reacties, daarin zijn geslaagd. Het belangrijkste doel van de nieuwsbrief is om onze leden goed en volledig te informeren. Daarnaast hebben we de kans aangegrepen om, door de nieuwsbrief onder alle bewoners te verspreiden, nieuwe leden te werven. Dit heeft ongeveer 60 nieuwe leden opgeleverd. Hier zijn we vanzelfsprekend erg blij mee, maar het mogen er nog wel veel meer zijn. Want samen staan we veel sterker en wie wil nu geen lid worden van Plaatselijk Belang? Het huis-aan-huis verspreiden brengt natuurlijk ook extra kosten met zich mee. We zijn de gemeente dankbaar dat zij ons hierin éénmalig heeft ondersteund.
Inloopuurtje
Ook nieuw is dat we, vanaf november een inloopuurtje voorafgaand aan de bestuursvergadering hebben ingesteld. Dit maakt het voor leden mogelijk om, buiten de ALV om, het bestuur te voorzien van actuele zaken, te ondersteunen of steun te vragen of te bevragen over belangrijke issues. Er is twee keer gebruik gemaakt van het inloopuurtje.
Dorps Ontwikkel Maatschappij (DOM)
De DOM-methode is een samenwerkingsmethode tussen gemeente en dorpen. Het doel is om samen met bewoners projecten op te zetten om zodoende de leefbaarheid en het leefplezier in het dorp te bewaren dan wel te versterken. De projecten kunnen uiteenlopen van een dorps/woonvisie tot het upgraden van een dorpsplein. Binnen het DOM-overleg participeren vanuit het dorp de Vereniging van Bedrijven en Plaatselijk Belang en vanuit de gemeente de dorpscoördinator en coördinator bedrijven. Daarnaast is er nog een derde partij aanwezig, de onafhankelijke verbinder. Hij zorgt ervoor dat het proces tussen gemeente en dorp soepel verloopt. Binnen het DOM is een budget beschikbaar voor het doen van onderzoeken en ondersteuning van het proces.
In 2024 zijn de volgende projecten geïnitieerd:
- Revitalisering van de dorpskern (project Placemaking van de studenten NHL Stenden);
- Herinrichting ijsbaanterrein;
- Opstellen Woonvisie (waarna door een werkgroep gewerkt wordt aan de realisering hiervan).
Revitalisering dorpskern (Placemaking NHL Stenden)
Onder de paraplu van het DOM is gestart met het traject Placemaking. Het draait om het versterken van de vitaliteit van een plek, in ons geval de dorpskern. Samen met de gemeenschap en omwonenden. Het is een traject van studenten van de NHL Stenden. Zij gaan 3 jaar lang in steeds weer wisselende groepjes van 4 studenten in het kader van hun studie onderzoeken en plannen maken om het centrum van Makkum vitaler en nog aantrekkelijker te maken.
(Belangrijke) besluiten
Het bestuur heeft in 2024 de volgende (belangrijke) besluiten genomen:
- Deelname aan het DOM-overleg en de hierin aan te sturen projecten;
- Vaste onkostenvergoeding bestuursleden;
- Vaststelling huishoudelijk reglement;
- Uitbreiding bestuur tot 7 leden;
- Uitbrengen nieuwsbrief;
- Instellen inloopuurtje.
Overige uitgevoerde activiteiten
Onderstaand volgt een opsomming van activiteiten, overleggen en dergelijke waaraan het bestuur heeft deelgenomen:
- Bijeenkomst sluiting ziekenhuis Antonius Sneek;
- Voorlichting Fryslân Underweis van de Provincie;
- Bijeenkomst buitendienststelling marineschip “Makkum”;
- Inspiratiebijeenkomst Plaatselijk Belangverenigingen binnen gemeente SWF;
- Zorgbijeenkomst Makkum door Sûnhûs;
- Deelname aan de Krystmerke. Doel: presenteren van PB Makkum, ledenwerving en bieden van de mogelijkheid om “wensen voor Makkum” in te dienen;
- Participatie in activiteiten rond 80 jaar Herdenken en Vieren in 2025;
- Participatie in project Iepen Ierdewurk in oude Tichelaarcomplex;
- Participatie ouderen activiteiten;
- Opening brandweerkazerne;
- Project “30 km/u” binnen bebouwde kom Makkum;
- Afhandelen diverse binnengekomen vragen en klachten richting gemeente;
- Aandacht vragen en proces bewaken bij gemeente voor vervanging van de gesloopte uitkijktoren aan het Makkumerdiep;
- Jaarlijks overleg met wethouder Dam en dorpscoördinator mevr. Rollema;
- Overleg met It Reade Hert;
- Deelname dodenherdenking 4 mei;
- Diverse contacten en overleggen met externe betrokkenen (o.a. Elkien, Keunstwurk, St. Ald Makkum)