2030 > 8.000 huizen gasvrij
In de Transitievisie Warmte, die onderdeel uitmaakt van het klimaatakkoord, legt de gemeente Súdwest-Fryslân de contouren vast om 8000 woningen, woonwijken of dorpen stapsgewijs aardgasvrij te maken voor 2030. Daarbij wordt gekeken naar het huidige energieverbruik, het type woningen en de kansen in de omgeving. Daarvoor zijn drie projecten in ontwikkeling:
- Energiestad Bolsward – Restwarmte voor Bolsward Noord II; Restwarmte (noordelijke bedrijven voor de toekomst; Waterstof en Aardwarmte.
- Het Eiland Sneek – nieuwbouw wijk gasvrij
- Warm Heeg – collectief warmtenet mbv oppervlaktewater Heegermeer
2050 > 49.000 huizen gasvrij
Dat betekent dat er jaarlijks ca. 1800 woningen over moeten op een andere bron van warmte. Ook bedrijventerreinen moeten van het aardgas af.
En hoe is of wordt dat dan geregeld voor overige 89-3 = 86 kernen?
2022 Makkum
Plaatselijk Belang Makkum heeft destijds besloten een werkgroep in te stellen om te bekijken hoe in Makkum de energietransitie ‘van het gas af’ zou kunnen plaats vinden. Al snel werd het duidelijk, dat de oplossing voor het deel beschermd dorpsgezicht niet eenvoudig zou zijn.
De huizen zijn relatief klein, staan dicht opeen of aan smalle stegen, zonnepanelen of zonneboilers op de daken zijn bijna niet toegestaan en ruimte voor warmtepompen is er meestal niet.
De oplossing is destijds daarom gezocht in een alternatief groen gas via de aanwezige bestaande gasleidingen.
Het relatief gering aantal boeren in de omgeving maken een gegarandeerde continue levering van voldoende hoeveelheden biogas moeilijk haalbaar.
Voorlopig wordt daarom gedacht aan gebruik van waterstofgas, waarvoor de nieuwere CV-gasketels kunnen worden omgebouwd. Waterstofgas geeft ook voldoende (calorieën)energie voor lokale industrie, zoals ovens van Tichelaar.
Daarom is afgesproken, dat de ontwikkelingen op de toepassing van waterstofgas voor huishoudens zal worden gevolgd. Dat doet ook de lokale leverancier Alliander. Er zijn voor H2 toepassing in woningen in Nederland meerdere praktijk proefprojecten.
2024 Intussen is er volop ontwikkeling op gebied van waterstofgas.
Zo wordt door onze overheid een deel van het bestaande aardgasnet omgebouwd voor waterstof. En er worden waterstofproductiefabrieken gebouwd. Wel is daarbij voorlopig de eerste prioriteit de energievoorziening van grote productie bedrijven.
Ook voor zwaar wegvervoer komen er steeds meer waterstofoplossingen.