Op dinsdag 23 april 2024 heeft de algemene ledenvergadering plaatsgevonden
Hieronder een samenvatting van de vergadering.
Conform presentielijst waren er 35 leden aanwezig.
5 leden waren met kennisgeving afwezig.
Overige aanwezigen: Mevr. U. Attema (namens gemeenteraad CDA); S. van Goethem namens VVB Makkum; Mevr. H. Rollema dorpscoördinator van gemeente Súdwest Fryslân en Mevr. K. Wortmann.
1. Opening door Voorzitter.
2. Huishoudelijke mededelingen. Agenda zal worden afgewerkt. Om 21:00 uur pauze met een consumptie.
3. Vaststellen agenda. De agenda wordt zonder wijzigingen vastgesteld.
4. Verslag vorige jaarvergadering. Geen op- of aanmerkingen. Notulen vastgesteld.
5. Bestuurswisseling. Bestuursleden C. van der Meer en P. Brouwer zijn aftredend en niet herkiesbaar. Ze worden bedankt voor hun werkzaamheden. Tevens wordt (oud)bestuurslid K. Wortmann bedankt voor haar werkzaamheden voor PB. Vervolgens worden achtereenvolgend de volgende personen voorgedragen als lid van het bestuur: W. van der Veen (voorzitter), C. Kleiterp (secretaris) K. Smit en T. van Kempen, (beiden algemeen bestuurslid). Waar nodig stellen nieuwe bestuursleden zich voor. Allen worden met instemming van de aanwezige leden aangesteld.
6. Ingekomen stukken:
Toestand uitkijktoren aan het kanaal. Heeft aandacht, er komt een commissie die zich bezig gaat houden met vervangen/reparatie.
Verhuizing Ziekenhuis Antonius. Heeft zeker gevolg/impact voor inwoners van Makkum. Heeft aandacht van PB. Vanuit de zaal worden voorstellen gedaan over beïnvloeding via Zorgverzekeraars. Mevr. Attema (raadslid) geeft toelichting op gang van zaken m.b.t. besluitvorming. Komt er op neer dat de bewoners, gemeente, provincie e.d. in het geheel géén invloed hebben op de gang van zaken. Ligt geheel bij de Zorgverzekeraars. Haar advies is dat iedereen wel kan meedenken maar er is feitelijk weinig tot geen invloed. Heeft aandacht PB.
Sluiting Milieustraat Bolsward. Heeft aandacht PB.
Omgevingsvisie IJsselmeerkust. Wat Makkum e.o. betreft wordt gedacht aan (her)inrichting haven en aanleg van een (buitendijks)fietspad van Afsluitdijk naar Zuidwesthoek. Heeft aandacht van PB. Feitelijk is PB er zijdelings bij betrokken.
Bewoners aanleunwoningen zijn niet meer welkom in Avondrust bij dagbesteding. Is een mail/klacht binnen gekomen bij PB. Mevr. Attema, voornoemd, geeft vanuit haar functie een toelichting op de gang van zaken. Blijkt dat de wetgeving zodanig is geworden dat dagbesteding onder WMO valt. Gemeenten heeft een uitvoerende taak m.b.t. WMO. Bewoners van aanleunwoningen kunnen hierdoor niet meer naar Avondrust. Zou momenteel om 2 bewoners gaan. Volgens Attema is men vanuit de Gemeente bezig met het zoeken naar aanpassingen en mogelijkheden voor een goede dagbesteding in kader WMO.
Dhr. W. Schoon geeft vanuit zijn functie als voorzitter van de cliëntenraad van Avondrust eveneens een toelichting op vorenstaande. Hij kan beamen dat het een Gemeentelijke taak is. Men zal een alternatief moeten zoeken voor de betrokken bewoners.
7. Presentatie jaarverslag. Vz. geeft aan de hand van de aan de aanwezigen verstrekte nieuwsbrief uitleg over de activiteiten van het bestuur gedurende het afgelopen jaar. Nieuwsbrief wordt bijgevoegd aan notulen. Gelet op de situatie van bestuur zijn er het afgelopen jaar relatief weinig activiteiten geweest. Doordat het bestuur door aanstelling van de nieuwe leden weer op sterkte is zullen er weer meerdere activiteiten kunnen worden opgepakt.
8. Financieel verslag. Vz, tevens penningmeester geeft toelichting. Er komt een vraag over de uitgaven o.a. over een bedrag van 3000 euro. Mevr. Wortmann geeft hierover een toelichting. Bedrag is besteed aan het maken van een rapport over invulling van de “Tichelaargebouwen”.Verder een vraag waar het geld van PB in hoofdzaak aan wordt besteed. Vz: grotendeels aan vergaderkosten e.d.
K. Smit heeft de kascontrole gedaan en hiervan een verklaring opgemaakt. Volgens hem is het geld besteed aan het doel waarvoor het is. E.e.a. ziet er keurig uit. Verslag vastgesteld.
N.a.v. verzoek van Vz. bieden L. Terpstra en J. Volbeda zich aan voor de kascontrole van volgend jaar.
Terpstra, voornoemd, merkt op dat hij de begroting van 2024 mist. Vz: krijgt aandacht.
In de zaal ontstaat vervolgens een discussie/vragen over de gang van zaken m.b.t. het Waaggebouw.
Dhr. Van Goethem (VVB) geeft hierover een toelichting. Volgens hem is er een onderzoek geweest naar de bestemming van de Waag. Er zijn diverse interviews geweest, waarvan een rapport is gemaakt. Zou een vrijwilligersploeg nodig zijn om het gebouw open te kunnen houden. Mogelijk zou er een VVV functie kunnen komen. VVB ziet ook het belang van een goede invulling/openstelling van de Waag. Er zijn echter geen financiële middelen.
N.a.v. vorenstaande geeft Dhr. Otto vanuit zijn functie bij Ald Makkum eveneens een toelichting.
Volgens hem wil feitelijk niemand het gebouw, Ald Makkum wil wel in het gebouw blijven. De gemeente wil echter € 800,= huur p/maand. De verduurzaming van het gebouw is ook een probleem. Pand is nu niet bepaald duurzaam. Gedurende de winter is het pand feitelijk niet te gebruiken. Volgens Otto staat de zaak momenteel stil. Er zal op de één of andere manier een overeenkomst moeten komen tussen de Gemeente en Stichting Ald Makkum.
Pauze met consumptie.
9. Stand van zaken
A. Energietransitie. Dhr. H. Otto geeft een uitvoerig verslag over de activiteiten. Het door hem gemaakte verslag zal worden bijgevoegd aan dit verslag. In het kort komt het er op neer, dat er m.b.t. de energietransitie een scala aan mogelijkheden zijn onderzocht. De meeste opties zijn niet uitvoerbaar. De meest waarschijnlijke optie zou volgens Otto waterstof viabestaande gasleidingen zijn. Volgens laatstgenoemde vinden er vanuit de Gemeente en Provincie momenteel in het geheel geen activiteiten plaats. Dit wordt vanuit de zaal echter weersproken. De gemeente zou wel degelijk plannen uitvoeren m.b.t. de energietransitie.
Het advies van Dhr. Otto: Voorlopig geen actie vanuit de werkgroep en de ontwikkelingen m.b.t. waterstof projecten te blijven volgen en afwachten wat de overheid gaat doen.
B. Project Actieve senioren Makkum. Mevr. Eisma geeft een toelichting op de activiteiten. Volgens haar is er o.a. uit onderzoek gebleken dat er een gebrek is aan “welbevinden” van mensen met een leeftijd van boven de 75 jaar. Dit ontstaat door diverse oorzaken. Vanuit een wandelgroep en andere vrijwilligers is er een activiteiten programma voor de laatst genoemde doelgroep opgestart. Vanuit PB Makkum werd het initiatief financieel ondersteund. Inmiddels zijn er verschillende activiteiten geweest in het MFC. De activiteiten worden erg goed bezocht gemiddeld zijn er rond de 55 deelnemers. Mevr. Eisma geeft aan dat ze doorgaat met het organiseren van activiteiten. Gelet op de deelname is er grote behoefte aan activiteiten voor ouderen. O.a. op advies van de plaatselijke huisarts komt er ook een “Gezondheidsmarkt”. Diverse plaatselijke ondernemers blijken de activiteiten ook op verschillende manieren te ondersteunen. Men gaat onderzoeken of er nog subsidiemogelijkheden zijn.
C. Vz. geeft aan dat het de bedoeling is dat er enkele malen per jaar een nieuwsbrief van het PB komt. Er zal een werkgroep(je) worden samengesteld.
10. Rondvraag.
Dhr. Schoon geeft n.a.v. gang van zaken m.b.t. sluiting Avondrust en nieuwbouw op Tichelaarlocatie een toelichting. Vanuit zijn functie van voorzitter van de cliëntenraad van Avondrust legt hij uit wat de huidige stand van zaken is. Er is nu een “businessplan” gemaakt. Het is gericht op een woon/zorg functie van 4 units met elk 8 bewoners. De nadruk komt op de zorg te liggen. E.e.a. conform huidige richtlijnen. De cliëntenraad heeft een positief advies gegeven op het plan. Het plan ligt nu bij de Raad van Toezicht. Deze beslist hierover. De financiën moeten nog doorberekend worden. Schoon geeft aan dat ze hun uiterste best hebben gedaan om de plannen zo goed mogelijk uitgevoerd te krijgen. Het huidige plan is volgens Schoon het best haalbare.
Vraag vanuit zaal: wat is de rol hierbij van PB? De informatie voorziening zou niet optimaal zijn vanuit Avondrust. “Makkum” weet weinig.
Mevr. Attema legt e.e.a. ook uit, is verhouding met de huidige wetgeving. Woonvormen/rusthuizen zoals Avondrust verdwijnen. Er komen meer zorg/woonlocaties. Nadruk ligt dan ook meer op zorgverlening. Advies van Attema is deze tot PB: zoek de gemeente op en ga in overleg. Vraag waar nodig hulp. Mevr. F. Rollema, dorpscoördinator is hiervoor de aangewezen gemeenteambtenaar.
Vraag uit de zaal: hoe komt men op aantal van “32”? Schoon: er is ooit een demografisch onderzoek gedaan.
Verder zijn er nog vragen over plannen met “oude” Avondrust. Schoon: is bij Elkien, de eigenaar van het pand. Mogelijk verkoop. Cliëntenraad heeft hierop geen invloed.
Vraag uit zaal: Hoe komt het met leegstand nieuwbouw op het strand? Wat doet PB hieraan? Is ook zaak van Makkum. Huidige situatie is niet bepaald een visitekaartje voor het komende zomerseizoen. Men zou graag zien dat PB eventueel samen met VVB Makkum actie onderneemt richting gemeente/eigenaar.
Advies voor nieuwe bestuur en VVB om actie te ondernemen.
11. Sluiting. Jacob draagt voorzittershamer over aan de nieuwe voorzitter.